You are what you wear right?

En dat is trouwens al jarenlang zo! Wat zeg ik? DECENNIALANG.

We koppelen onze waarden en normen meer aan kleding dan je eigenlijk zou denken. We drukken ons uit met kledij. Het is het non-verbale communicatiemiddel bij uitstek.

Stoere of juist romantische kledij? Dat zegt al veel over je persoonlijkheid.

Tegelijkertijd zien we dat de trends door de jaren heen voor een verschillend modebeeld zorgen. Wat zegt de kleding over de mensen in die periode? Let’s take a look!

The sixties – ’60

Niet alleen het jaar waarin mijn mama geboren is maar ook het jaar waarin de Parijse Haute Couture en Yves St. Laurent hun intrede hebben gemaakt.

De jaren ’60 staan in teken van A-lijn rokken, lossere kleding en klassieke kokerrokken.

Ohja, HELLO HIPPIES!

Ook zij zorgen voor een waar statement. Lang haar en wijde kleren zijn hun go-to. Het onderscheid tussen man en vrouw is hierdoor doorbroken net zoals het verlangen naar gelijkheid en samenhorigheid een boost kreeg.

Make love, not war. PEACE! ✌️

In datzelfde tijdperk is het onderscheid tussen man en vrouw nogmaals doorbroken. Dit keer door de ‘smoking voor vrouwen‘. Mannelijk of niet? Die vraag blijft onbeantwoord. Maar dit hield de vrouwen niet tegen om hiervan een modestatement te maken! SUIT UP LADIES!💅🏻

Say hello to lossere kledij en vormloze jurken. Ook de minirok is geliefd door veel vrouwen. De lengte van de kledij korte een stuk in. Voor velen zorgde het voor een zelfvertrouwenboost. Voor de maatschappij was dit echter een schok.

Een decennium vol veranderingen? Dat kan je wel zeggen!

The seventies – ’70

Ilustratie door Zoë Butaye

De kleding in dit decennium was een middel waarmee iedereen zijn mening kon uiten. De korte rokjes die in de jaren ’60 in opmars waren verloren dit keer enigszins hun populariteit. Lange rokken en ‘wereldse looks’ kwamen in de plaats.

Zit je lange rok in de wasmand? Geen probleem. De favoriete ’70s wardrobe staple is je redder in nood! De ‘bell-bottom is een jeans met vanaf de knie wijd uitvallende pijpen. Mooi of niet? Dat laat ik in het midden!

Zoals altijd zijn er ook mensen die van de trends afwijken. Geen zin in een lange rok of wereldse look. Geen probleem. Dan was er de zogenaamde ‘glamour’ kleding. Getailleerde blazers, lange en korte jurken, minirokjes, hotpants, sweaters en go go boots (op de illustratie te zien) waren HET van HET.

The eighties – ’80

Ruim 40 jaar geleden kon je haast geen enkele vrouw vinden die zonder schoudervullingen de deur uit ging. Het zandloperfiguur zorgde voor velen voor heel wat zelfvertrouwen. De schoudervullingen moesten daarvoor even breed zijn als de heupen.

We zien deze trend tegenwoordig ook weer terugkomen. Ook ik ben schuldig! Al blijft het helaas wel bij 1 kledingstuk. Een merkwaardige trend is het zeker.

Illustratie door Zoë Butaye

Simplicity is the ultimate sophistication in de jaren ’80.

Beenwarmers, elastische hoofdbanden en sneakers doen het bijzonder goed. Sommige gaan voor comfy, anderen eerder voor de zakelijke kleding. Vrouwen wilden zich namelijk beter profileren op de arbeidsmarkt.

BOSS LADIES!💄

Ooit al van ‘power dressing’ gehoord trouwens? Overdressing bestond toen nog niet! Hoe meer sieraden, hoe rijker. Blazers, jurken en jasjes met grote schoudervullingen waren de essentials in je kledingskast van toen.

Oh en voor ik het vergeet. Hakken, hakken en nog eens hakken! 👠 *klein vreugdedansje omdat ik dat niet heb moeten doorstaan*

Stericoon Madonna had ook een grote invloed op het modebeeld van de jaren ’80. Visnet-truitjes, beenwarmers, korsetten, nagellak, oogschaduw en fel rode lippenstift waren HOT!

Deze klassieker van Madonna kon ik stiekem niet links laten liggen.

Luister gerust terwijl ik je verder meeneem in de tijd!

Madonna – Material Girl [Official HD Music Video]

Een uitdagend decennium? Yes it is.

The nineties – ’90

Om het modebeeld van toen te beschrijven ben ik uren bezig!

Laat het ons bij enkele hoogtepunten houden.

Modellen zoals Kate Moss en Tyra Banks hebben Madonna langs de kant geschoven en namen dit decennium volledig voor zich. Met veel kleur en abstracte motiefjes kwamen ze voor de dag. De spijkerbroek vloog langs de kant en spijkerblouses en jackets kwamen in de plaats.

De driekwart-broeken zijn tot Jani’s grote spijt volledig in. En alsof het allemaal niet gekker kon waren ook de panterleggings helemaal top.🐆

  • Kleurrijke bandana’s, check
  • Jurkjes en beenwarmers, check.
  • Ballerina’s, Keds schoenen en bootschoenen, check
  • Een ballerinapakje als topje in combinatie met een spijkerbroek? Jup!
  • Who said Nirvana? Grunge fashion ging in volle vaart vooruit in de ’80 s
  • Dr. Martins, Converse All Stars en ‘mom jeans’, klinkt bekend in de oren niet?

Annick was toen ook in de fleur van haar leven! Ze droeg glinsterende uitgaanskledij met pumps! Want de jaren ’90 stonden ook in het teken van glitter & glamour en sex appeal.

Zou ze mijn papa in de jaren ’90 ontmoet hebben?! 😉

The nillies – ’00

Aha! Eindelijk.

Het decennium waarin ik geboren ben. Let me introduce you to “Y2K fashion”. Wat in 2001 ontstond is in 2021 ook helemaal terug! Geweldig dit.

Een jeans of kort rokje, een kleurrijke crop top of spaghetti straps, ronde oorringen en een mini bag? Daar maak je mijn dag mee!

Van een muzikale inspiratiebron is er zeker sprake. Britney Spears, Christina Aguilera en Destiny’s Child waren top tier.

Waar ik minder enthousiast over ben zijn de denim- en de legerlooks. BAH!

Naarmate we verder gaan in de ’00s dan zien we dat veel mensen elkaar vooral beïnvloeden en dat sommige items hierdoor echte ‘musthaves‘ werden.

Denk maar aan Uggs, G-star broeken, skinny jeans en truckerpetten.

Op het einde van dit decennium smeten deze trends zich volledig om. De bohemianstyle is het nieuwe ‘trendy’. Vrouwen haalden toen hun mooiste gladiatorsandalen en fleurige kleedjes uit de kast!

Ziezo! Fashion goes waaaay back. Maar leuk toch? Zo zijn je favoriete kleding stapels van nu misschien helemaal terug in over een paar jaar? Ik heb er alvast veel vertrouwen in!

En onthou vooral, life isn’t perfect but your outfit can be!💃🏼

Krijg je hier maar niet genoeg van? Hou dan zeker mijn vlogs in de gaten! More is coming up!

Gerelateerd aan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *