Ook geïnteresseerd in alles wat met mode te maken heeft? Dan ben je aan het juiste adres.

Ik sleur je mee in de realiteit van vroeger en hoop te inspireren!

Once upon a time.

Antoinette L’Haire is mama’s grootste inspiratiebron. Antoinette was actief in de mode- en theaterwereld van Schouwburg Kortrijk waarin ze op maat gemaakte kleding ontwierp en maakte voor de acteurs.

Van generatie op generatie.

Antoinette L’Haire (moeder van Laura, Aimée, Jacques, Pierre)

Antoinette zorgde voor een gezin van 4, waarvan Laura het enige meisje is. Laura (mijn oma) volgde het voorbeeld van haar mama en ging ook in de mode- en theaterwereld. Geïnspireerd door de mode van toen begon ze als kapster. Dit groeide verder door theater en Antoinette.

Laura Step (moeder van Annick, Frank, Carine, Martine en Petra)

History repeats itself: Ook Laura zorgde voor haar 5 kinderen. De enige creatieveling was ze niet. Mijn opa moest niet onderdoen: magnifiek schilder- en tekenwerk!👨🏻‍🎨 Mode zit nu eenmaal in de genen van de ‘Stepkes’. Terwijl de oudste haar passie vond in het ontwerpen keramiekbeelden, schreven de overige kinderen zich in in de academie (en ze zijn nog steeds lid!). Een dag niet creatief? Geen denken aan!

Annick Maes  (moeder van Ester, Josephine en Niel)

Je eigen kleren maken was in de jaren ’60 dagelijkse kost. Laura hield zich haast met niks anders bezig. Kan ook niet anders als je gezin van 5 elke week nieuwe kleren wil!

Portretfoto van Annick Maes

Anekdote

“Ik was 16-17 jaar, iedereen liep rond in hippe kledij en dat wilde ik natuurlijk ook! Ik heb vaak de woensdagmiddag in de stoffenwinkel gestaan om dan diezelfde vrijdagavond op de dansvloer te staan met mijn zelfgemaakte outfit. En ‘preus’ dat ik was!”. *lacht*

In Annick haar jeugdjaren waren Brooklyn, Kickers en Benetton the place to be.

“We hadden als kind weinig keuze, mijn mama koos hoe ik voor de dag kwam. Op elk vakantiekiekje droeg ik een matrozenpakje! Toen ik 12-13 jaar was mocht ik zelf de stof en het model kiezen.”

Al snel kreeg Annick ook een naaimachine. Ze begon allerlei dingen uit te proberen. “Bloed, zweet en tranen” zegt ze zelf. Ze kreeg de microbe snel te pakken en besloot om de opleiding snit en naad te volgen.

And so, the story begins…

Tijdlijn

1976 – 1979 Opleiding snit en naad te Heule(lager secundair)

1979 – 1982 Opleiding snit en naad te Kortrijk(hoger secundair)

1982 – 1985 Regentaat Kleding in Brugge

1985 – heden Afgestudeerd en in het werkveld gestapt

1985 – 1987 Opleiding Modelontwerp in Syntra West Roeselare – (tussendoor)

1987 – 1991 Opleiding Patroontekenen en maatwerk in Syntra West Roeselare

1987 – 1991 Boekhouden/Bedrijfsbeheer in Syntra West Roeselare – (tussendoor)

Foto uit het portfolio van Annick Maes.

Tijdens deze verschillende opleidingen heeft ze een geweldig groot netwerk opgebouwd. Ze kwam in contact met modefotografen, bekende en minder bekende designers,…

Aan ambitie geen tekort! Als verantwoordelijke van een aantal modeshows is ze op deze manier verder in die wereld gerold. Multitasken is haar grootste troef. Tijdens haar carrière als verantwoordelijke bleef ze ook lerares Mode in het Technisch Instituut van Brugge, Ieper en Waregem.

We blijven nog even plakken in de jaren 80’ en 90’.

Foto uit het portfolio van Annick Maes.

Terwijl Jean Paul Gaultier en de Spice Girls aan hun groote opmars bezig waren is ook Annick niet blijven stilzitten. Jong en ambitieus aanvaarde ze allerlei aanbiedingen om deel te nemen aan fotoshoots en catwalks.De lotto winnen was het niet maar ze verdiende een aardig centje bij.

Een echte prijsvogel!

Zelfgemaakte kledij? Say no more!

Annick was er bijzonder goed in en speelde haar troeven verder uit. Dankzij haar opleiding in Syntra West was een deelname voor haar eerste wedstrijd verzekerd.

Eerste wedstrijdSyntra West – Roeselare

Ze maakte 3 outfits in het thema ‘Stanley’ en won! Hoeray!!

Tweede wedstrijdSyntra West – Roeselare

Wedstrijdfoto van Annick Maes

Opnieuw vloog ze erin met deze keer het thema ‘Ijsbergen’ en werd 2de. Maar niet zomaar!

Het was onmogelijk om de wedstrijd twee maal te winnen. Ze had de juiste scores en beoordeling om opnieuw te winnen maar de jury moest er helaas anders over beslissen. Van spijt geen sprake!

Derde wedstrijd – Modemagazine Burda – Brussel

Na de domper van haar vorige wedstrijd besloot ze het grootser aan te pakken. In hartje Brussel pronkte ze met haar eigen design op de wedstrijd voor het modemagazine Burda.

Neem gerust een kijkje op de site van het magazine: https://www.burda-style.nl/

Vierde wedstrijd – Modemagazine Burda – München, Duitsland

Diezelfde outfit maakte deel uit van een andere wedstrijd. Dit keer groter en impresionanter. Ja, je leest het goed! Duitsland it is. Deze keer is ze heeft ze de derde plaats te pakken!

Nine to five? No way!

Eenmaal de prijzen op de kast stonden in het amusante Heule was het tijd om de expertise door te geven en te delen met andere mensen. Haar passie vond ze in het stylen van etalages, het maken van haar eigen kleding, kleding voor vrienden, het werken voor Kortrijkse ontwerpster Monique Heysen alsook in het maken van op maat gemaakte bruidskledij en aangepaste kledij voor mensen met andere maten.

Family first

Babyboom! In 1992 en 1993 werden mijn twee grootste ergernissen geboren.😉 Een uitbreiding was het zeker, een rustig gezinsleven echter niet.

De enige met ambitie was ze niet. Mijn papa, Dominique, is de beste van zijn vak in de interieursector. Voor wat, hoort wat natuurlijk. Lange dagen en korte nachten waren de routine. Annick koos voor family time en liet een aantal aspecten van haar carrière vallen. Ze gaf enkel nog dag- en avondonderwijs. Tegenwoordig werkt ze enkel nog als lerares ‘Mode’ in Spes Nostra Heule. Af en toe komt de naaimachine vanonder het stof en naait ze voor haar kleinkinderen of voor haarzelf.

Ben je trouwens benieuwd naar wat het modebeeld van dit verhaal is? Bekijk dan zeker mijn tweede blog!

Gerelateerd aan

9 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *